INGREDIENTEN

BEREIDING

  • Doe de gist met de suiker en een beetje van de melk in een kommetje. Roer dit goed door en laat 10 minuten staan.
  • Voeg de zout toe aan de bloem. Doe daarna het gistmengsel en de boter erbij en voeg beetje bij beetje de melk toe. Kneed kort door. Doe in een kom en laat 15 minuten afgedekt staan.
  • Haal het deeg uit de kom en kijk of er nog wat melk of bloem bij moet. Kneed vervolgens 10 minuten met de hand of 3 minuten met de mixer en deeghaken. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Weeg het deeg. Verdeel het in 6 gelijke stukken. Bol de stukjes op en laat nog 10 minuten rijzen.
  • Rol uit tot rolletjes van ongeveer 35 cm. Doe dit rustig en zonder kneden. Leg de rollen in een stervorm en ga vlechten. Leg rol 6 russen 3 en 4. Leg rol 2 naar 6. Leg rol 1 tussen 3 en 4. Leg rol 5 naar 1.
  • Herhaal deze handeling tot je het hele brood gevlochten hebt. Je kunt ook een YouTube filmpje gebruiken. Dat is soms duidelijker. Stop de uiteindjes onder het brood. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen of totdat het brood verdubbeld is. Doe een beetje olie op de folie zodat het niet aan het brood blijft plakken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de folie weg en klop het ei los. Bestrijk het brood met het ei en bak het brood vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar. Bestrijk tot slot met de eetlepel boter.